Sollicitatiegesprek
Een sollicitatiegesprek wordt vaak ingepland als de sollicitatiebrief en de cv overeenkomt met de eisen. Tijdens een gesprek wordt er gekeken of de sollicitant binnen het team past. Het eerste gesprek is vaak een echte kennismaking. Een bedrijf maakt meestal een selectie van meerdere kandidaten. Aan de hand van het eerste sollicitatiegesprek kan er besloten worden om nog een ronde te organiseren of om direct iemand uit te kiezen. Sommige bedrijven hebben een officiële sollicitatieprocedure waarin precies staat omschreven hoe de procedure verloopt. In sommige beroepssectoren bestaan ook speciale sollicitatiecommissies.
Relevante vragen tijdens een sollicitatiegesprek
Tijdens een sollicitatiegesprek mogen alleen relevante vragen gesteld worden. Aan de hand van deze vragen moet de geschiktheid van de kandidaat beoordeeld worden. Als sollicitant bent u verplicht om alle vragen na waarheid te beantwoorden. Als u verkeerde informatie doorgeeft en dit komt later uit dan is de kans groot dat u niet wordt aangenomen. Als er gelogen wordt door de werknemer tijdens het sollicitatiegesprek en uw werkgever komt hier later achter, dan kan u zelfs op staande voet ontslagen worden. Dit kan alleen als u gelogen heeft op relevante vragen. Waren de vragen niet relevant voor uw functie? Dan kunt u nooit op staande voet ontslagen worden omdat u erover gelogen heeft. Bijvoorbeeld als blijkt dat een sollicitant moslim is en dit niet gemeld heeft tijdens het gesprek. Dit is niet relevant voor de functie, waardoor de sollicitant hierom niet ontslagen kan worden.
Welke vragen zijn niet relevant?
Tijdens een sollicitatiegesprek worden soms niet relevante vragen gesteld. Een werkgever kan deze vragen stellen om u op uw gemak te stellen en u wat meer uit uzelf te laten praten. Toch bent u niet verplicht om op deze vragen antwoord te geven en u mag over niet relevante vragen liegen. U kunt hierbij denken aan vragen over uw geloofsovertuiging of uw burgerlijke staat of seksuele geaardheid. Een sollicitant mag overigens weigeren hierover te praten.
Spreekplicht bij een sollicitatiegesprek
Als u chronisch ziek bent en dit zou voor problemen kunnen zorgen tijdens de dagelijkse werkzaamheden dan bent u verplicht dit te melden. Dit wordt de spreekplicht genoemd. Naast een spreekplicht bent u ook verplicht om te melden dat u op dit moment nog een andere baan heeft. Bijvoorbeeld als u aan het verder solliciteren bent naar een andere functie.
Medische keuring bij een sollicitatiegesprek
Officieel is het niet relevant om te vragen naar voormalig ziekteverzuim etc. Als een bedrijf twijfelt aan uw gezondheid dan mag er gevraagd worden om een medische keuring. Zo’n keuring mag overigens alleen plaatsvinden na afloop van een sollicitatieprocedure. De behandelend arts heeft een geheimhoudingsplicht. Er mag bijvoorbeeld niet gemeld worden welke aandoening u heeft. Het enige wat bekend gemaakt mag worden is of u de werkzaamheden aan kunt of dat u regelmatig moet verzuimen. U mag volgens de wet namelijk nooit afgewezen worden om uw medisch gestel. Dit is de reden dat zo’n medische keuring lang niet altijd is toegestaan. U kunt altijd juridisch advies bij sollicitatiegesprek aanvragen. U krijgt dan een idee wat wel en niet is toegestaan tijdens een gesprek of procedure.
Sollicitatietips
Vind hier uw droombaan
Jobnet – juridische vacatures
De Nederlandse Carrièredagen – het grootste carrière-evenement van het najaar vindt plaats op 17 en 18 november te Utrecht.