Straffen volgens de Wet Wapens en Munitie
In Nederland kennen we de Wet Wapens en Munitie, welke is opgesteld om de samenleving zo veilig mogelijk te houden. De wet verbiedt het in het bezit hebben van een vuurwapen, maar hier zijn wel uitzonderingen in. Zo is het wel toegestaan om een vuurwapen te hebben wanneer hiervoor een vergunning aanwezig is. Deze vergunning is als het ware een vrijstelling en deze kan worden uitgegeven aan onder meer verzamelaars, sportschutters en jagers. Daarnaast is het zo dat het verbod niet geldt voor antieke vuurwapens.
Wapens die verboden zijn bij de wet
Het in het bezit hebben van vuurwapens is verboden, tenzij er een vergunning aanwezig is, maar er zijn meer soorten wapens die worden verboden door de Wet Wapens en Munitie. Diverse soorten messen, stroomstootwapens, luchtdrukwapens, traangas en pepperspray zijn verboden. Daarnaast is het ook niet toegestaan om in het bezit te zijn van een replica dan wel een goed lijkend nepwapen.
Vier verschillende categorieën
In de wet worden verschillende soorten wapens en munitie onderverdeeld in vier categorieën. In de categorieën zien we enkel de wapens. De munitie wordt ingedeeld bij het wapen waar de munitie bij hoort. In Categorie l vinden we de speelgoedwapens en gas-, lucht- en veerdrukwapens die sterk lijken op echte wapens. Daarnaast vallen ook zogenaamde ongewenste niet-vuurwapens in deze categorie. Hierbij kan worden gedacht aan werpmessen, pijlen, katapulten, stiletto’s, boksbeugels en vlindermessen. In Categorie II vinden we de stoffen die slachtoffers weerloos maken, zoals pepperspray en traangas, aangevuld met giftige stoffen. Daarnaast vinden we hier ook de militaire wapens, zoals volautomatische vuurwapens en handgranaten. In Categorie III staan de alarmpistolen, bepaalde soorten werpmessen, geweren, revolvers en pistolen. In Categorie IV staan de degens, zwaarden, wapenstokken, messen, harpoenen, luchtdrukwapens en kruibogen. Daarnaast zijn er in deze categorie ook zaken opgenomen die voor regulier gebruik niet worden gezien als wapen, maar die wel als zodanig kunnen worden gebruikt. De honkbalknuppel is hier een goed voorbeeld van.
Welke zaken zijn verboden?
In de Wet Wapens en Munitie staat aangegeven dat het dragen, het vervoeren, het doorvoeren, het voorhanden hebben, het doen binnenkomen en uitgaan, het herstellen, het vervaardigen, het verhandelen en het transformeren van de wapens uit de vier categorieën verboden is. Dit verbod geldt niet wanneer er een ontheffing dan wel vergunning aanwezig is. Uitzonderingen worden in de wet beschreven.
Hoe hoog zijn de straffen?
Iedere categorie heeft eigen strafrichtlijnen. Daarnaast is het zo dat er moet worden gekeken naar de handeling die werd uitgevoerd met betrekking tot het wapen. Het in bezit hebben van een wapen wordt minder zwaar gestraft dan het verhandelen van wapens. In de meeste gevallen zal er een gevangenisstraf worden opgelegd of een geldboete die kan oplopen tot in de tienduizenden euro’s. We zullen u een aantal voorbeelden geven van straffen die kunnen worden opgelegd bij het overtreden van de Wet Wapens en Munitie.
We gaan er in de voorbeelden vanuit dat er geen sprake was van een vergunning. In dit geval geldt er een maximale geldboete van € 74.000,- wanneer iemand professioneel in pistolen handelt of een geweer voor handen heeft. In dit laatste geval kan er een gevangenisstraf worden opgelegd van 4 jaren. Er kan een gevangenisstraf van 8 jaren worden opgelegd wanneer iemand in pistolen heeft gehandeld. Heeft iemand een stiletto voorhanden? Dan is de maximale straf een geldboete van € 18.500,- of een gevangenisstraf voor de duur van maximaal 9 maanden.