Taxatie koopwoning
Als u een hypotheek nodig heeft dan is het van de bank meestal verplicht om een taxatie uit te laten voeren. Een taxatie is een schatting van de waarde van de woning volgens een expert. Vaak is de waarde meestal ook afhankelijk van het doel. Meestal wordt er o.a. gekeken naar de marktwaarde en gelijke woningen die in de buurt verkocht zijn. Juridisch advies bij taxatierapport kan handig zijn als u graag wilt weten wat het rapport inhoud.
Het taxatierapport
De taxateur neemt een bezoek aan de woning die door u gekocht wordt en maakt een taxatie op. Doordat de taxateur een deskundige is wordt er een waarde-oordeel gegeven en een taxatierapport opgemaakt. Verschillende onderdelen van de woning worden hierin opgenomen. Bijvoorbeeld de ligging van de woning, de afmetingen, afwerkingen, woonomgeving, indeling etc. Vaak wordt door consumenten een taxatierapport vergeleken met een bouwkundige keuring. Dit zijn twee verschillende dingen. Bij een taxatierapport wordt er puur gekeken naar de waarde van de woning. Bij een taxatierapport wordt er echt gekeken naar wat een woning precies waard is. Het kan wel voorkomen dat de taxateur al zaken ziet die niet pluis zijn. Er kan dan een advies worden gegeven om ook nog een bouwkundige keuring te laten uitvoeren.
Wat kost een taxatierapport?
Helaas zijn er geen vaste tarieven voor een taxatierapport. Een makelaar mag zelf bepalen wat de vraagprijs voor zo’n rapport is. De prijzen kunnen flink uiteen lopen, waardoor het slim is om bij verschillende makelaars een offerte aan te vragen. Er kan vaak ook nog onderhandeld worden over de kosten van een taxatierapport. Als u een aankoopmakelaar in dienst neemt voor de aankoop van uw woning dan kunt u vaak ook voordelig het taxatierapport laten uitvoeren. Het taxatierapport dient meestal wel door een andere makelaar gedaan te worden dan uw eigen aankoopmakelaar. De meeste makelaars hebben hier hun contacten voor.
Een erkend taxatierapport
Het is van belang dat u een taxatie laat uitvoeren door een erkend makelaar-taxateur. Dit kan een NVM of VBO makelaar zijn. Vaak gebruiken zij een standaard opmaak om uw taxatie in uit te voeren. Dit rapport voldoet dan aan alle eisen om uw hypotheekaanvraag in te dienen. Overigens is een taxatierapport geen garantie dat u ook daadwerkelijk de hypotheek krijgt. De hypotheekaanvraag moet voldoen aan verschillende eisen zoals o.a. uw inkomen en het uitzicht op een vast contract.
Welke onderdelen staan er in het taxatierapport?
Een taxatierapport is opgebouwd uit verschillende onderdelen: privaatrechtelijke aspecten, omschrijving omgeving en object, onderhoudstoestand, verontreiniging, onderbouwing waardeoordeel en publiekrechtelijke aspecten. De normen voor de inhoud worden opgesteld door het Centraal Hypothecair Fonds oftewel het CHF. In samenwerking met verschillende brancheorganisaties kan zo’n rapport worden opgesteld zoals omschreven staat in het kopje over een erkend taxatierapport. Een jurist kan eventueel ook nog kijken of het rapport voldoet aan alle gestelde eisen.