Verhuisvergoeding bij opgezegde huurovereenkomst

Als uw huurovereenkomst ineens wordt opgezegd, dan heeft u recht op een verhuisvergoeding. U moet tenslotte kosten maken om een nieuwe woonruimte te vinden. Het was niet uw eigen keuze om de woning te verlaten. Deze vergoeding is een tegemoetkoming om u te helpen bij uw verhuizing en het opnieuw inrichten van de woning. U moet misschien verf of een nieuwe vloer kopen. Het is de bedoeling dat u dit doet van de verhuisvergoeding. Juridisch advies bij verhuisvergoeding kan helpen als u geen vergoeding krijgt en u denkt dat u hier recht op heeft. Het kan zelfs dat u recht op een vergoeding heeft u als u tijdelijk moet verhuizen naar een andere woonruimte. Wij helpen u graag met een uitgebreide uitleg waarbij we de verschillen laten zien. Eventueel kunnen wij u helpen om alsnog de verhuisvergoeding op te eisen.

Wanneer heeft u recht op een verhuisvergoeding?

U heeft recht op een verhuisvergoeding als uw huidige huurovereenkomst wordt opgezegd voor de volgende redenen: sloop van de woning, renovatie of een wijziging van het bestemmingsplan. Het kan gebeuren dat de huurovereenkomst niet opgezegd wordt. Bijvoorbeeld als u tijdelijk andere woonruimte krijgt aangeboden bij een flinke renovatie aan uw huidige woning. Uw huidige huurcontract loopt dan gewoon door en u heeft recht op een verhuisvergoeding. U bent dus nog steeds verplicht om de huur van de oude woning te betalen. In dit soort situaties kunt u dus ook recht hebben op een verhuisvergoeding.

Wanneer heeft u geen recht op een verhuisvergoeding?

Bij standaard onderhoud heeft u geen recht op een verhuisvergoeding. Het verschil tussen een renovatie en onderhoud verschilt per type woning. Pas als een groot gedeelte van de woning veranderd zoals de indeling etc. kan er officieel sprake zijn van een renovatie. Vaak staat er in de voorwaarden omschreven wanneer er officiële sprake is van een renovatie. Mocht u er samen niet over uitkomen dan kunt u een schriftelijk verzoek indienen bij de huurcommissie. De commissie zal nu besluiten of u recht heeft op een verhuisvergoeding.

De hoogte van de verhuisvergoeding

De verhuisvergoeding is volgens de wet vastgelegd sinds 1 maart 2012. Als u na deze datum verplicht bent om te verhuizen dan krijgt u: € 5.520 minimaal om te verhuizen. U kunt van dit geld een verhuiswagen huren en de kamers een likje verf geven en eventueel een nieuwe vloer aanschaffen. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van het soort woning waar u in eerste instantie in gewoond heeft. U krijgt bijvoorbeeld een hogere verhuisvergoeding als u in een eengezinswoning gewoond heeft. Het kan ook gebeuren dat de woningbouw besluit om de verhuiskosten in natura te vergoeden. De verhuizing wordt dan door de woningbouw geregeld en u kunt op kosten van de woningbouw uw (tijdelijke) nieuwe woning laten aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan het leggen van een nieuwe vloer of het schilderen van de muren. Overigens bent u als huurder niet verplicht om hiermee akkoord te gaan. U kunt ook aangeven dat u liever een financiële vergoeding ontvangt. Als u denkt dat de financiële vergoeding te laag is, dan kunt u altijd juridisch advies inwinnen bij één van onze juristen.