Juridisch advies VOF

vofHet oprichten van een VOF doet u vaak samen met minimaal één andere ondernemer. Als u samen een zaak begint, dan bent u ook samen privé verantwoordelijk voor alle schulden. Helaas zitten hier nogal wat haken en ogen aan. Een schuldeiser kan bijvoorbeeld de schuld privé bij één van de vennoten halen. De vraag is natuurlijk of dit wel zo eerlijk is? Het is dus slim om juridisch advies VOF in te schakelen als u twijfelt bij bepaalde zaken of afspraken. Het is bijvoorbeeld belangrijk om bij de oprichting samen een VOF contract op te stellen. Een jurist kan u helpen bij het opstellen van een contract, zodat conflicten eventueel in de toekomst worden voorkomen.

Vof contract juridisch opstellen

Bij het oprichten van een VOF bent u verplicht om een vof contract op te stellen. In dit contract zet u alle afspraken die u samen gemaakt heeft. Bijvoorbeeld de onderlinge verdeling van de inkomsten en schulden. Daarnaast worden de bevoegdheden en taken van de vennoten omschreven. U hoeft een vof contract niet op te stellen bij een notaris. Dit kunt u gewoon thuis doen er zijn op het internet voldoende voorbeelden te vinden. Toch is het slim om een jurist naar uw afspraken te laten kijken. Zijn deze bij een conflict ook rechtsgeldig? Dit soort zaken dienen goed op papier gezet te worden. Het uiteindelijke contract levert u in bij de KVK samen met uw inschrijving. Vanaf deze dag is uw inschrijving officieel en bent u samen een bedrijf gestart. Financieel advies voor een vof.

Aansprakelijkheid bij een vof

Een belangrijk onderdeel bij een VOF is de aansprakelijkheid. Volgens de regels kunt u hoofdelijk aansprakelijk gesteld worden voor de schulden van de onderneming. Stel u voor uw collega heeft schulden gemaakt met uw onderneming. In theorie zou u dan denken dat uw collega hiervoor aansprakelijk is. Als een schuldeiser door heeft dat er meer geld in uw privé vermogen heeft bijvoorbeeld omdat u een eigen woning heeft. Dan kan een ondernemer besluiten om het geld te halen bij uw privévermogen ondanks dat uw collega de schulden gemaakt heeft. Als u getrouwd bent, dan kunnen de schulden ook verhaald worden op uw eventuele echtgenoot. Helaas kan hiervan niet worden afgeweken met een vof contract. Dit zijn zaken waar u juridisch goed over na moet denken als u een vof start.

Huur van een bedrijfsruimte

U kunt samen met uw vof partner een bedrijfsruimte gaan huren om uw bedrijf verder uit te breiden. Het is wel van belang om een huurcontract altijd juridisch te laten controleren. Als bedrijf heeft u vaak niet dezelfde bescherming die u als consument heeft. Er kunnen dus conflicten ontstaan, waarvoor u niet beschermd wordt volgens de wet. Daarnaast kunnen er in de toekomst ook nog conflicten met de huurbaas ontstaan. In beide situaties is het altijd slim om juridisch advies in te winnen. U weet dan waar u recht op heeft en hoe u een bepaalde situatie samen kunt oplossen. Een jurist helpt u hiermee graag verder bij het starten van uw onderneming of op een later moment als uw bedrijf gaat uitbreiden.