De voor- en nadelen van een rechtsbijstandverzekering

In Nederland zijn een aantal verzekeringen verplicht, zoals bijvoorbeeld de basis zorgverzekering, maar de rechtsbijstandverzekering is vrijwillig. Dit betekent dat u zelf kunt bepalen of u een rechtsbijstandverzekering af wilt sluiten en, wanneer u dit wilt, welke rechtsbijstandverzekering u dan wilt hebben. Het is zo dat de rechtsbijstandverzekering zeker voordelig kan zijn in bepaalde gevallen, maar de verzekering brengt ook nadelen met zich mee. Wij hebben zowel de voordelen als de nadelen voor u opgesomd.

@Rechtsbijstandverzekering voordelen

Wanneer u juridische bijstand nodig heeft, dan is dit vaak een dure bedoening. De uurtarieven van juridisch adviseurs lopen vaak hoog op, waardoor er een flinke rekening uit kan komen rollen aan het einde van het verhaal. Wanneer deze kosten worden vergeleken met de premiekosten die u maakt voor het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering, dan is het een voordeligere optie om de verzekering af te sluiten. Daarnaast is het zo dat u deze verzekering afsluit voor iedereen die tot uw gezin behoort en dus niet alleen voor uzelf. Wanneer u een gezin van vier personen heeft, dan hoeft u dus niet vier rechtsbijstandverzekeringen af te sluiten. Eentje is voldoende. U hoeft zich geen zorgen te maken om hoge kosten voor juridische zaken en u heeft de mogelijkheid om de dekking van de verzekering zoveel mogelijk aan te passen op wat u daadwerkelijk nodig zou kunnen hebben. Wanneer niemand in uw gezin een rijbewijs heeft, dan heeft u immers niets aan de dekking speciaal voor autobestuurders.

Rechtsbijstandverzekering nadelen

Het is logisch dat u zich wilt indekken ‘voor het geval dat’, maar hoe groot is het risico nu werkelijk dat u voor een juridisch probleem komt te staan? Dit is in werkelijkheid niet in te schatten. U verwacht het nooit, maar het kan altijd. Hierdoor kan het zijn dat u jarenlang trouw uw premie voor de rechtsbijstandverzekering betaalt zonder ook maar een enkele keer een beroep te hoeven doen op de verzekering. U betaalt altijd voor de rechtsbijstandverzekering, ook wanneer u er geen gebruik van maakt. Dit heeft u natuurlijk niet wanneer u een jurist inschakelt enkel op het moment dat het nodig is. Daarnaast is het zo dat u in de meeste gevallen geen vrije keuze voor een jurist of advocaat heeft wanneer u een rechtsbijstandverzekering heeft. In de meeste gevallen wordt er een specialist toegewezen door de verzekeraar. Een verzekeringsmaatschappij waar u de rechtsbijstandverzekering heeft afgesloten heeft het in de meeste gevallen vele malen drukker dan een advocaat of juridisch adviseur. Hierdoor is er minder tijd voor uw zaak en zijn de wachttijden vaak ook langer.

Wel of geen rechtsbijstandverzekering?

Nu is natuurlijk de vraag of het wel verstandig is om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten of niet. Deze vraag kunnen wij niet voor u beantwoorden. U kunt alleen zelf inschatten hoe groot het risico is dat u voor een juridisch probleem komt te staan. Wilt u misschien onnodig jarenlang premie betalen en bent u bereid om genoegen te nemen met de jurist die u voorgeschoteld krijgt, of neemt u het risico dat u zelf voor hoge kosten opdraait, maar wel met vrije keuze van jurist dan wel advocaat?