Voorlopig koopcontract woning

Als de koper en de verkoper het eens zijn geworden over de prijs, dan wordt het voorlopig koopcontract opgesteld. Naast de prijs zijn ze al samen overeengekomen wat de opleverdatum gaat worden en de ontbindende voorwaarden. De koop ligt al vast en met een voorlopig koopcontract worden deze afspraken vastgelegd. Ondanks dat het een voorlopig koopcontract genoemd wordt kan je meer uit de naam halen dan u zou zeggen. Het contract is bij ondertekening zeker weten geldig. U heeft wel een wettelijke bedenktijd na het ondertekenen van het koopcontract. Als u na de bedenktijd besluit om het koopcontract te ontbinden, dan bent u 10% van de koopsom verschuldigd. Juridisch advies bij een voorlopig koopcontract kan verstandig zijn. Een jurist kan kijken of er nog toevoegingen nodig zijn of dat u dit contract kunt ondertekenen.

Bouwkundige keuring

Het is van belang vooral bij een wat ouder huis om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Eventuele verborgen gebreken kunnen zo aan het licht komen. Bij een wat oudere woning kunt u eventueel in het voorlopig koopcontract laten opnemen dat u de woning alleen koopt als de verborgen gebreken niet hoger dan een bepaalt bedrag zijn. Het kan bijvoorbeeld dat een woning betonrot heeft en de herstelkosten schreeuwend duur zijn. U wilt dan liever een andere woning kopen ondanks dat u een voorlopig koopcontract getekend heeft. Onze juristen kunnen u eventueel helpen om de bouwkundige keuring als voorwaarde in het voorlopige koopcontract te laten zetten. U kunt dan nog onder het contract uitkomen ondanks dat het wettelijke bedenktermijn verlopen is.

Een appartement kopen

Als u een appartement gaat kopen dan krijgt u een andere voorlopige koopakte dan bij een koopwoning. U krijgt namelijk te maken met het appartementsrecht. U krijgt hierbij een speciale splitsingsakte waarin omschreven staat waar u mee te maken krijgt als eigenaar van een appartement. Daarnaast staan al uw rechten en plichten omschreven in deze akte als eigenaar van het appartement. U krijgt tevens te maken met de Vereniging van Eigenaren bij het appartementencomplex. Het is altijd verstandig om door een jurist te laten nakijken of er geen schuld zit in deze vereniging. U kunt hier namelijk flinke problemen mee krijgen als nieuwe eigenaar van het appartementencomplex. Laat u dus altijd juridisch adviseren voordat u een aankoop doet.

De overheid bij het aanschaffen van uw eigen woning

Als u een eigen woning gaat aanschaffen krijgt u al snel te maken met de overheid en verschillende regels waar u uzelf aan moet houden. Jaarlijks wordt bijvoorbeeld de woz-waarde van de woning bepaalt. Aan de hand van de woz-waarde wordt de belasting bepaalt die u als eigenaar moet betalen. Eventueel kunt u als de woz-waarde te hoog is hierin in beroep gaan. U heeft tenslotte het bewijs van uw aankoop dat de waarde van de woning veel lager is. Het kan ook gebeuren dat u in uw gemeente een huisvestingsvergunning moet aanvragen. Dit gebeurt vaak bij gemeentes waarin u een goedkope woning aankoopt. U moet dan bewijzen dat u echt geen duurdere woning kon betalen of dat u vanwege uw werk in de buurt moet wonen. Daarnaast moet u bij uw opgave inkomstenbelasting rekening houden met het eigenwoningforfait en moet u de eerste keer overdrachtsbelasting betalen bij de definitieve aankoop.