Wanneer wordt mijn strafzaak door de kantonrechter behandeld?

De kantonrechter behandelt uitsluitend strafzaken voor overtredingen en geen strafzaken voor misdaden. Dit betekent dat het altijd gaan om relatief milde zaken, zoals onder meer door rood rijden, rijden in een onverzekerd voertuig, het niet verlenen van voorrang en bijvoorbeeld wildplassen. Daarnaast is het ook zo dat de bezwaren, of beroepen, die worden ingediend tegen boetes worden behandeld door de kantonrechter. Het is zo dat u het recht heeft om bezwaar te maken, of in beroep te gaan, wanneer u bijvoorbeeld een bekeuring krijgt waar u het niet mee eens bent. De kantonrechter zal zich dan over uw bezwaar buigen en doet in dit geval direct uitspraak. Ook als u de boete niet betaalt omdat u het er niet mee eens bent komt de zaak voor de kantonrechter. Hierbij wordt ook in de meeste gevallen direct een uitspraak gedaan door de kantonrechter.

Het zelf bekostigen van een advocaat

De overheid heeft bepaald dat u geen recht heeft op een advocaat wanneer het gaat om een strafzaak die door de kantonrechter wordt behandeld. Hier zijn de zaken te mild voor. Wanneer u wel een advocaat wilt, dan zult u deze dus zelf moeten bekostigen. U betaalt hiervoor het reguliere uurtarief van de betreffende advocaat.

Gefinancierde rechtshulp

U kunt in uitzonderlijke gevallen wel een beroep doen op gefinancierde rechtshulp bij strafzaken. Dit kan bijvoorbeeld wanneer u door hersenletsel of een psychische aandoening zelf niet in staat bent om voor uw eigen belangen op te komen. Daarnaast is het zo dat er soms ook wat complexere rechtszaken voor de kantonrechter worden gebracht. Ook in dit geval kan er een uitzondering van toepassing zijn. U kunt dit navragen bij een strafrechtadvocaat.