Wat is een assessment?

Een assessment is een beoordeling van een werknemer of een sollicitant, waarbij het draait om het beoordelen van de geschiktheid van de betreffende persoon om een functie naar behoren uit te voeren. In de meeste gevallen maakt een psychologisch onderzoek onderdeel uit van de test, maar deze kan ook worden aangevuld met rollenspellen, simulaties en diverse andere soorten tests. Wanneer u bij een bedrijf gaat solliciteren dan kan een assessment onderdeel uitmaken van de sollicitatieprocedure. In de meeste gevallen wordt een assessment niet door de onderneming uitgevoerd waar u solliciteert, maar wordt deze tot uitvoering gebracht door een ervaren assessmentbureau.

Is het assessmentbureau bij het NIP aangesloten?

Wanneer een psychologisch onderzoek onderdeel uitmaakt van een assessment, dan zal dit onderzoek worden uitgevoerd door een psycholoog die door het assessmentbureau wordt ingeschakeld of hierbij in dienst is. Het is belangrijk dat deze specialist is aangesloten bij het NIP, ook wel het Nederlands Instituut van Psychologen. Als dit niet het geval is, dan kunt u dit kenbaar maken aan de werkgever voor wie u het psychologisch onderzoek laat uitvoeren. Als u voor een assessment gaat, dan is de uitslag in de meeste gevallen binnen tien werkdagen bekend.

U dient toestemming te geven om de resultaten te delen

Als u als sollicitant wordt gevraagd om deel te nemen aan een assessment, dan heeft u het recht om de resultaten van de tests eerst zelf in te zien. Het kan natuurlijk zijn dat u niet tevreden bent over wat het rapport over u weergeeft. In dit geval heeft u het recht om aan te geven dat de resultaten van uw assessment niet mogen worden gedeeld met de werkgever. Uiteraard is het wel zo dat de kans dan nog klein is dat u wordt aangenomen voor de baan.

Een assessment voor een werknemer

Het afleggen van een assessment is vaak onderdeel van een sollicitatieprocedure, maar het komt ook zeker voor dat een werknemer wordt gevraagd een assessment af te leggen. In dit geval is de persoon dus al in dienst van de onderneming. Een werkgever kan hier meerdere redenen voor hebben. Het is altijd toegestaan om een werknemer te verzoeken om een assessment af te leggen. Anderzijds heeft de werknemer ook het recht om het afleggen van een assessment te weigeren.

Deelname is niet verplicht

Er zijn werkgevers die alle werknemers met regelmaat verzoeken om een assessment af te leggen. Dit kan worden gezien als een basis voor een functioneringsgesprek. Het komt ook voor dat het vreemd op u overkomt dat u een assessment moet afleggen, waardoor u vermoedt dat de uitslag tegen u gebruikt wordt, bijvoorbeeld om het dienstverband te beëindigen. U bent in geen geval verplicht om een assessment af te leggen. Wanneer u twijfelt over het al dan niet afleggen van een assessment, dan kunt u hierover ook advisering aanvragen bij een juridisch adviseur. De advocaat of jurist die u hiervoor wilt raadplegen heeft in het beste geval een specialisatie in het arbeidsrecht.