Wat is een geheimhoudingsbeding?

In veel arbeidsovereenkomsten is een geheimhoudingsbeding opgenomen. Dit beding is er om te voorkomen dat informatie van uw werkgever en het bedrijf in verkeerde handen terecht komen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat u bij een nieuwe werkgever informatie deelt over uw oude werkgever, waardoor uw voormalig werkgever benadeeld kan worden. Door een geheimhoudingsplicht in de arbeidsovereenkomst op te nemen wil de werkgever voorkomen dat belangrijke en gevoelige informatie wordt gedeeld.

Wat valt er onder het geheimhoudingsgeding?

Het is niet eenvoudig om vast te stellen welke informatie er nu wel gedeeld mag worden en welke informatie niet gedeeld mag worden wanneer er sprake is van een geheimhoudingsbeding. Een aantal zaken zijn natuurlijk vanzelfsprekend. Zo is het niet wenselijk dat u informatie over de financiën, over de klanten, over de bedrijfsvoering, over de bedrijfsprocessen en bijvoorbeeld de specifieke product- of dienstkenmerken deelt met anderen. In de meeste gevallen staat het geheimhoudingsbeding in het algemeen in het arbeidscontract en wordt er niet nader beschreven wat hier wel en niet onder valt. U kunt dit, indien gewenst, wel altijd met uw werkgever bespreken, zodat u zeker weet dat dit duidelijk is.

Weten wat u niet mag delen

Het is altijd belangrijk om goed te weten welke informatie u niet mag delen. In de meeste gevallen weet u eigenlijk zelf wel welke informatie te belangrijk of gevoelig is om te delen en welke informatie gerust gedeeld kan worden. In principe kunt u vaak aanhouden dat informatie die uw werkgever kan schaden niet gedeeld mag worden en dat informatie die de werkgever niet kan schaden wel gedeeld kan worden. Om een voorbeeld te noemen; uw nieuwe werkgever wil de bedrijfskantine in een andere kleur laten schilderen en vraagt hiervoor wat input van u. Uw voormalig werkgever had een mooie kleurencombinatie in de bedrijfskantine en u geeft aan de nieuwe werkgever aan welke kleuren dit waren en dat dit een mooi geheel vormde. Het delen van deze informatie is niet schadelijk voor uw oude werkgever en zal dan ook niet onder het geheimhoudingsbeding vallen.

Wat gebeurt er als ik het geheimhoudingsbeding overtreed?

Het overtreden van het geheimhoudingsbeding is vanzelfsprekend niet toegestaan. Wanneer u dit toch doet, dan kan er een boete worden opgelegd. Deze boete kan worden opgelegd per dag of per keer, afhankelijk van de situatie. Vaak betekent dit dat het boetebedrag gemakkelijk kan oplopen tot in de duizenden tot wel tienduizenden euro’s. Uiteraard moet uw voormalig werkgever wel bewijzen dat u daadwerkelijk het geheimhoudingsbeding heeft overtreden. Daarnaast is het mogelijk dat de rechter besluit om de boetesommen te matigen.