Wat kost een advocaat?

Het is niet duidelijk te zeggen wat een advocaat kost. Het is namelijk zo dat een advocaat het recht heeft om de tarieven van zijn of haar diensten zelf te bepalen. Hierdoor kan er zomaar honderden euro’s verschil zitten tussen het uurtarief van de ene advocaat en het uurtarief van de andere advocaat. Zo zijn er advocaten die voor eenvoudige zaken een bedrag in rekening brengen van € 75,- per uur, maar er zijn ook advocaten die bij complexe zaken een uurtarief van € 500,- rekenen. Deze bedragen zijn dan ook nog eens exclusief BTW.

Waarom zit er zoveel verschil in de tarieven van een advocaat?

Er zijn veel verschillende factoren te noemen die een rol spelen in het bepalen van de tarieven die door een advocaat worden gehanteerd. Zelfs de naam van een advocaat speelt al een rol. U kunt zich voorstellen dat u aan Gerard Spong, één van de beste en meest bekende advocaten van Nederland, meer betaalt per uur dan aan de totaal onbekende advocaat bij u om de hoek. In de regel is het ook zo dat de uurtarieven omhoog gaan naar mate de advocaat meer ervaring heeft, een betere reputatie heeft en meer successen heeft behaald. Daarnaast speelt ook uw zaak een rol in het bepalen van de tarieven.

De invloed van uw specifieke zaak

Heeft u een zaak waarvan de advocaat al honderden eerdere vergelijkbare zaken op de plank heeft liggen? Dan kan er worden gesproken van een eenvoudige zaak en zal het uurtarief laag dan wel gemiddeld zijn. Heeft u juist een complexe zaak, waar veel tijd en uitzoekwerk in gaat zitten? Dan worden de uurtarieven aanzienlijk hoger. Daarnaast is het zo dat de uurtarieven voor ondernemers bij sommige advocaten standaard al hoger liggen dan de uurtarieven die worden gehanteerd wanneer het om een particulier gaat. Gaat de rechtszaak om een groot financieel belang? Dan zullen de uurtarieven hoger liggen dan wanneer het gaat om een relatief klein financieel belang.

Wat zegt het uurtarief over de advocaat?

Het uurtarief hangt vaak samen met onder meer de ervaring van de advocaat. Het is dan ook zo dat het uurtarief iets zegt over de prestaties van een advocaat. Toch is het niet zo dat de advocaat met het hoogste tarief per definitie voor u de beste keuze is. Wellicht heeft deze advocaat de strepen verdient in het familierecht, terwijl u een zaak in arbeidsrecht heeft, bijvoorbeeld. In die zin zegt het uurtarief dus niet zo veel. U kunt beter kijken naar de specialisaties van de advocaat bij het maken van een keuze.

Wat als ik geen advocaat kan betalen?

Als u een advocaat nodig heeft, maar u kunt het uurtarief niet betalen, dan komt u mogelijk in aanmerking voor een bijdrage van de overheid. Dit wordt ook wel gefinancierde rechtshulp genoemd en is er om zeker te stellen dat ook mensen met een laag inkomen rechtshulp ontvangen wanneer dit nodig is. Dit betekent overigens niet dat u zelf helemaal niets hoeft te betalen. U betaalt in dit geval een kleine eigen bijdrage voor de service van de advocaat en de overheid zorgt ervoor dat de advocaat voor het overgebleven deel van het totaaltarief een vergoeding ontvangt.