Wat kost een rechtsbijstandverzekering?

Het is niet precies vast te stellen wat u zou moeten betalen aan premie wanneer u een rechtsbijstandverzekering afsluit. Dit is namelijk van meerdere factoren afhankelijk. Op de eerste plaats hanteert iedere verzekeringmaatschappij natuurlijk eigen tarieven. De ene verzekeraar is toch wel beduidend duurder dan de andere. Daarnaast is het zo dat er verschillende soorten rechtsbijstandverzekeringen zijn en dat deze modulair zijn opgebouwd. Iedere module die u extra neemt zorgt ook voor meer kosten. Elke module kent een eigen prijs.

Welke modules heeft u nodig?

Het is aan u om te bepalen welke modules u nodig heeft binnen de rechtsbijstandverzekering. Het spreekt voor zich dat u een andere dekking nodig heeft wanneer u single bent dan wanneer u bijvoorbeeld een gezin met vier kinderen heeft. Daarnaast heeft u een andere dekking nodig wanneer u een rijbewijs heeft en twee kinderen heeft die een scooter besturen dan wanneer niemand in het bezit is van een rijbewijs. Dit zijn allemaal zaken die u dient na te lopen om uit te zoeken welke modules voor u wel en niet interessant zijn. U hoeft dit niet alleen te doen. In veel gevallen is het mogelijk om een gratis adviesgesprek aan te gaan met de betreffende verzekeraar van uw keuze. U kunt uw situatie voorleggen en de adviseur kan u dan vertellen welke modules voor u wel en niet relevant zijn. Uiteraard blijft het altijd uw keuze. Een advies is daadwerkelijk alleen een advies en verplicht u tot niets.

Hoe ziet uw gezin eruit?

Hoe uw gezin eruit ziet is ook bepalend voor de hoogte van uw premie. Een rechtsbijstandverzekering sluit u af voor het hele gezin en niet alleen voor uzelf. Wanneer u alleenstaand bent, dan betaalt u de laagste premie. Wilt u dezelfde dekking, maar heeft u een gezin met drie pubers en twee kleuters bijvoorbeeld? Dan wordt de premie aanzienlijk hoger. Het is wel mogelijk om de premie vervolgens weer wat omlaag te brengen. U kunt dit doen door ervoor te kiezen om het vrijwillig eigen risico te verhogen. Hoe hoger het vrijwillig eigen risico, hoe lager de premie. Dit is niet bij iedere verzekeringsmaatschappij mogelijk.

Op welke kosten moet u rekenen?

Veel verzekeraars bieden u de mogelijkheid om de premie per maand, per kwartaal of per jaar te betalen. Soms krijgt u korting wanneer u besluit om de premie per jaar te betalen. Toch is het voor veel mensen prettig om per maand te betalen, vooral omdat het dan gaat om een relatief klein bedrag. Wanneer u de rechtsbijstandverzekering alleen voor uzelf afsluit en u heeft niet veel modules nodig, dan komen de kosten meestal uit tussen de € 5,00 en de € 8,50 per maand. Heeft u een gezin met vier personen en heeft u meer modules nodig? Dan komt u al snel op een premiebedrag tussen de € 25,00 en de € 35,00 per maand. Uiteraard kunt u het premiebedrag altijd vrijblijvend laten berekenen en heeft u altijd het recht om op zoek te gaan naar een voordeligere optie.