Woning tijdelijk verhuren

In Nederland hebben we te maken met de leegstandswet. Deze wet maakt het mogelijk om een woning tijdelijk te verhuren. Dit gebeurt meestal als een eigenaar de woning te koop gezet heeft, maar er nog geen nieuwe koper is gekomen. Als er verhuurt wordt via de leegstandswet dan heeft de verhuurder te maken met minder strenge regels omtrent de huurwetgeving. Als u uw woning tijdelijk wilt verhuren kan slim zijn om te kijken waar u rekening mee moet houden. Wij kunnen u helpen om een huurcontract op te stellen.

Wanneer kunt u een woning verhuren volgens de leegstandswet?

Het is niet mogelijk om iedere woning te verhuren volgens de leegstandswet. Als u hiervoor in aanmerking wilt komen dan moet uw woning voldoen aan bepaalde voorwaarden. Uw woning is misschien bestemd voor sloop of renovatie. Of u heeft een woning in de verkoop staan en u heeft al een andere woning gekocht. Het kan ook gebeuren dat u de nieuwe woning gaat verhuren omdat uw huidige woning nog niet verkocht is. Dit kan alleen als uw woning nog nooit door uzelf bewoont is geweest en u zelf uw eigen woning nog niet verkocht heeft.

Toestemming voor woning verhuren volgens de leegstandswet

Uw woning en situatie voldoet misschien aan de eisen van de leegstandswet. Toch mag u niet zomaar uw woning verhuren volgens deze wetgeving. U heeft namelijk toestemming van uw hypotheekverstrekker nodig om uw woning te mogen verhuren. Daarnaast heeft u ook nog toestemming van de gemeente nodig om de woning in de verhuur te doen. U krijgt meestal een speciale vergunning toegewezen. Standaard wordt er door de gemeente een vergunning verleent van 2 jaar. De meeste particulieren weten binnen twee jaar hun woning wel te verkopen. Als dit niet de situatie is dan kunt u nogmaals een vergunning verlengen. U heeft zo officieel toestemming om uw woning te verhuren via de leegstandswet. U kunt uw vergunning maximaal voor 5 jaar verlengen.

Huurbescherming bij tijdelijke verhuur

Verhuurders zijn normaal gesproken verplicht om zich aan bepaalde regels te houden. Deze regels zijn bij tijdelijke verhuur een stuk soepeler vergeleken met normaal. Bij tijdelijke verhuur heeft een huurder namelijk slechts beperkte huurbescherming. De verhuurder kan het contract op ieder moment beëindigen bijvoorbeeld als er een koper voor de woning gevonden is. Er is wel nog steeds een opzegtermijn van 3 maanden, maar het contract kan wel gewoon opgezegd worden. Het is wel zo dat u minimaal een huurcontract van 6 maanden moet opstellen volgens de leegstandswet. Meestal wordt er gewerkt met een huurcontract van 1 jaar vooral omdat het contract opgezegd kan worden als er een koper gevonden wordt. Vanwege de speciale vergunning die u krijgt voor het verhuren van uw woning krijgt u een minder uitgebreide huurbescherming. Juristen kunnen u eventueel helpen om dit proces te begeleiden en u te helpen bij het opzeggen van het huurcontract. U kunt ook vooraf informatie inwinnen of u in aanmerking komt voor de leegstandswet en hoe u een vergunning kunt regelen.